Els Temes de WordPress

Què és un tema (theme)?

En articles anteriors vam parlar de com posar en funcionament un web en WordPress partint de zero (Primers passos en WordPress). Però, un cop tenim el WordPress instal·lat, cal decidir com serà l’aparença i el comportament del nostre web. Això ho determina el Tema (theme) que tinguem actiu.

Com canviar el tema actiu?

El propi WordPress ja ve amb uns temes instal·lats. Normalment tenen el nom de l’any: Twenty Fifteen, Twenty Sixteen, Twenty Seventeen…

Per veure els temes instal·lats, cal anar a la barra d’administració i escollir Aparença > Temes. Això fa que aparegui un llistat amb tots els temes (en forma de captures de pantalla). El primer de tots és el que està actiu, tal com s’indica al peu de la seva imatge.

Pel que fa a la resta de temes, en passar per sobre de cada un d’ells amb el ratolí, hi apareixen dos botons. Un per convertir-lo en el tema actiu i, per si abans en volem estar segurs, un altre per previsualitzar com quedaria.

Llistat de temes instal·lats en el nostre WordPress

Com afegir més temes?

Existeix la possibilitat de descarregar-nos temes del repositori de WordPress. Per això cal clicar el botó “Afegeix” o bé, al final dels temes llistats, la imatge “+ Afegeix un nou tema”, i escollir-ne un del nou llistat que apareixerà.

Si no hi ha cap tema que s’ajusti al que volem, hi ha diversos webs que es dediquen a vendre temes especialitzats. Per exemple, Theme Forest, Elegant Themes o Template Monster.

Per instal·lar un tema des d’un fitxer (format ZIP) cal anar a la mateixa pantalla que per afegir temes del repositori de WordPress. Un cop allà, cal seguir aquests passos:

  1. Cliqueu el botó de dalt de tot que hi diu “Penja el tema”.
  2. Cliqueu el botó “Navega” per escollir el fitxer ZIP.
  3. Un cop escollit, cal clicar el botó “Instal·la ara”.
  4. Per últim, quan hagi finalitzat la instal·lació, activeu el tema.

Instal·lant un Tema en el nostre WordPress

Claus per escollir un tema

Escollir un o altre tema té més importància de la que pugui semblar. Afecta directament a molts aspectes del nostre web:

  • Definició d’estils: Cada tema té un conjunt de colors i fonts de lletres propis (definits a l’arxiu style.css) que determinen una “personalitat”.
  • Comportament: El tema determina el comportament del nostre web. Per exemple, hi ha temes que s’adapten bé a qualsevol tamany de pantalla (responsive) i d’altres que no. En alguns casos la barra de menú és sempre visible a la part superior, mentre que en d’altres desapareix al fer scroll. O, en funció del dispositiu/tamany de pantalla, pot ser que la barra de menú es converteixi en una icona desplegable, o que es parteixi en dues línies.
  • Zones de menús : Cada tema defineix unes zones on es poden ubicar els menús (zona superior, zona inferior, zona de xarxes socials, etc).

Ubicació de menús en el tema

  • Zones de ginys (widgets): Cada tema defineix unes zones on poden anar ubicats els ginys (barra lateral esquerra, barra lateral dreta, barra al peu de pàgina, etc). Exemples de ginys podrien ser l’avatar del propietari del web, un núvol d’etiquetes, o un visualitzador dels últims tweets publicats. Però, a més, un tema pot tenir definides vàries plantilles de pàgina (page templates). Depenent de la plantilla que escollim per a cada pàgina, poden mostrar-se unes zones de ginys o altres.
  • Altres particularitats: Cada tema pot tenir les seves particularitats (personalitzables o no). Per exemple, la incorporació d’imatges o videos en una capçalera, la divisió de la pàgina d’inici en zones, etc. També cal dir que depèn de cada tema quins són els formats d’entrada (post formats) que implementa. La llista completa dels possibles formats és: aside, gallery, link, image, quote, status, video, audio i chat. També existeix l’standard que, en realitat, és l’absència de cap format en concret.

Formats d'entrada (post formats) de WordPress

  • Posicionament en els buscadors (SEO): Hi ha diversos aspectes que afectaran al posicionament del nostre web en els buscadors d’Internet. Per exemple, els títols de pàgina, els meta description, els sitemaps, evitar contingut duplicat, les microdades i les targes enriquides (rich cards), etc. Una bona plantilla facilita molt cuidar aquests aspectes.

Els arxius del tema en el servidor

La ruta on es troben els arxius del tema és: /wp-content/themes/nom_del_tema.

Qualsevol modificació que es vulgui realitzar, caldrà fer-la per mitjà d’un tema fill (child theme). D’aquesta manera, s’evitarà perdre els canvis quan hi hagi actualitzacions.

En propers articles s’aprofundirà en detalls més avançats relatius a temes fills i temes en general.

Ara que ja saps instal·lar el WordPress i configurar un tema, et recomanem continuar amb conceptes relatius al contingut del web: Diferència entre Entrades i Pàgines i com classificar les entrades per mitjà de Categories i Etiquetes.