Categories i Etiquetes en WordPress

Per començar: lesTaxonomies

Taxonomies és el nom genèric amb el que es coneixen les diferents formes que té el WordPress de classificar elements. Tal com s’avançava en l’article Entrades i Pàgines en WordPress, la principal manera de classificar les entrades (posts) és per mitjà de categories i etiquetes. Aquestes són les dues taxonomies que s’expliquen a continuació.

Accés a la gestió de les categories i etiquetes del WordPress des de l'administració

Categories

Les categories serveixen per agrupar jeràrquicament les entrades. D’una categoria hi poden penjar:

  • altres categories (subcategories), o bé
  • entrades.

El resultat és que les categories acaben definint un arbre on les fulles són les entrades. Molta gent assimila això a la taula de continguts d’un llibre.

La classificació per categories forma un arbre jeràrquic

Totes les entrades han de pertànyer, com a mínim, a una categoria. Si no se n’assigna cap, per defecte, van a una que es diu General (Uncategorized en la versió anglesa). Per contra, tot i que no és tan habitual, una entrada pot estar en més d’una categoria.

Per exemple, suposem que volem un bloc que tracti d’animals. Necessitem classificar en categories les entrades que hi haurà al bloc. Podríem tenir-ne dues per indicar si són “vertebrats” o “invertebrats”. Penjant de “vertebrats”, podríem crear les subcategories: “mamífers”, “peixos”, “rèptils”, “aus” i “amfibis”.

Exemple categories web regne animal

Etiquetes (tags)

Les etiquetes (tags en anglès) són conceptes clau que es poden associar a les entrades. Determinen característiques que ajuden a classificar-les millor. A diferència de les categories, no s’estableix cap jerarquia.

Una etiqueta consisteix en una paraula clau associada a una entrada

No és obligatori que una entrada tingui cap etiqueta associada. Tot i que en la majoria de casos, pot ser útil associar-ne vàries. A diferència de les categories, les etiquetes no són tan estàtiques en el temps. Se’n solen afegir de noves a mida que es publiquen entrades.

Hi ha qui assimila les etiquetes d’un web fet en WordPress amb l’índex de paraules d’un llibre. En WordPress hi ha etiquetes que apareixen en diverses entrades. En un llibre hi ha paraules que apareixen en diverses pàgines.

Per exemple, una entrada parlant d’un vi que es diu Ekam, podria pertànyer a la categoria “vins blancs”. A més, podria tenir associades les etiquetes “Costers del Segre”, “Castell d’Encús”, “Riesling” i “Albarinyo”. Per tant, només amb la categoria, ja es classifica en un primer nivell que és un vi blanc. Però amb les etiquetes també es dóna informació de la D.O, el celler i les varietats de raïm. El més potent és que per cada categoria o etiqueta, es pot accedir al llistat de totes les entrades publicades que també hi pertanyen. Així, des de l’etiqueta “Riesling” podríem accedir a entrades on es parli d’altres vins que també continguin aquesta varietat de raïm. Per exemple, el Batlliu de Sort Biu Blanc, el Llabustes Riesling de Vila Corona o el vi de glass Riesling de Gramona.

Exemple Categoria i Etiquetes vi Ekam

Mostrant les entrades d’una categoria o etiqueta

Per mostrar les entrades d’una categoria del nostre web, es pot fer accedint a l’adreça /category/nom_categoria. Per exemple, a webscreatives, els articles de WordPress es poden veure a www.webscreatives.com/category/cms/wordpress/ (la categoria “WordPress” és una subcategoria de “CMS”).

Per veure les entrades amb una determinada etiqueta, l’adreça per defecte és /tag/nom_etiqueta. A webscreatives, el llistat d’entrades amb l’etiqueta “Matt Mullenweg” es pot veure a l’adreça www.webscreatives.com/tag/matt-mullenweg/.

És possible canviar l’adreça base. Només cal entrar com a administrador i anar a Opcions > Enllaços permanents. Allà, cal omplir els camps “Categoria base” i “Etiqueta base” a l’apartat “Opcional”.

Canvi URL base de categories i etiquetes

Seguint amb l’exemple anterior, es podria establir com a categoria base: “vins”. Aleshores, per buscar les entrades de la categoria vins blancs, caldria anar a l’adreça http://lamevaweb/vins/vins-blancs.


Esperem que t’hagi estat útil aquest article! Si és així, pots seguir-nos a twitter i a facebook per tal de no perdre’t res!