Ginys i Extensions en WordPress

Què són els ginys (widgets)?

Els ginys (o widgets en anglès) són elements que donen contingut i funcionalitat al nostre web. Per exemple, un núvol d’etiquetes, un cercador, un llistat de les últimes entrades publicades, etc.

Les àrees de ginys

Els ginys s’ubiquen en unes zones anomenades àrees de ginys (o widget areas). A aquestes zones també se les sol anomenar sidebars ja que, inicialment, les àrees de ginys només eren a les barres laterals (sidebars) que hi ha en algunes pàgines. Però, avui en dia, això ha evolucionat. Hi poden haver àrees de ginys en qualsevol lloc del web. Per exemple, repartits per la pàgina d’inici, a peu de pàgina (footer), a les barres laterals (sibebars), etc.

Serà cada tema el que defineixi quines àrees de ginys hi ha disponibles. Evidentment, si es tenen coneixements com a desenvolupador, se’n poden registrar de noves. Aquest tema el tractarem en properes publicacions. Tot i que, abans, us recomanaria llegir com renderitza el WordPress.

Utilitzant els ginys

Quan s’instal·la el WordPress, ja ve amb uns quants ginys que podem utilitzar. Però, si en necessitem de diferents, els podem buscar al Repositori d’extensions de WordPress. I, si fos necessari, en podem desenvolupar de propis!

Per veure, posar, treure o configurar els ginys del nostre web, caldrà anar a la barra d’administració de WordPress. Allà, cal anar a Aparença > Ginys.

Menú administració WordPress - Accés als Ginys (widgets)

La pantalla que se’ns mostra té a la part esquerra els ginys disponibles (tots els ginys que podem utilitzar en el nostre web). Mentre que, a la part dreta, hi ha les àrees de ginys que proporciona el tema actiu. Per exemple: Barra lateral del bloc, Peu de Pàgina 1, i Peu de Pàgina 2.

Ginys disponibles i ginys del web

Si despleguem la caixa de qualsevol d’aquestes àrees de ginys (widget areas), se’ns mostrarà quins ginys conté actualment. És a dir, quins elements s’estan visualitzant en aquella zona del web.

Àrea de ginys (widget area) desplegada

Per incorporar ginys a qualsevol d’aquestes àrees, només cal arrossegar-hi el que volguem des de l’apartat de ginys disponibles, i col·locar-lo en l’ordre desitjat.

Un cop allà, es pot desplegar la caixa d’aquest giny o de qualsevol altre que ja hi fos. Això ens mostrarà el títol del giny, i les possibles opcions a configurar. Un cop tinguem els valors desitjats caldrà clicar el botó Desa. Mentre que si cliquem l’enllaç Suprimeix, es traurà el giny d’aquella àrea perdent-ne tota la configuració.

Caixa d'un giny (widget) desplegada

Si es vol deixar de mostrar un giny en alguna de les àrees, però només temporalment, es pot arrossegar cap a la zona de ginys inactius (a sota dels ginys disponibles). D’aquesta manera no es perdrà la configuració si el volem recuperar posteriorment.

Personalitzador de ginys

Com a alternativa, en la majoria de temes, el personalitzador de WordPress (customizer) també permet gestionar els ginys. Això és a Aparença > Personalitza > Ginys.

Què són les extensions (plugins)?

Les extensions (o plugins en anglès) són components que serveixen per ampliar la funcionalitat estàndard del WordPress.

Poden incorporar funcionalitats molt variades. Per exemple, fer còpies de seguretat del nostre web, permetre compartir continguts a les xarxes socials, afegir un captcha als formularis del web, generar una memòria cau (cache) per servir les pàgines més ràpid, etc.

Com podem veure, a diferència dels ginys, les extensions poden aportar funcionalitat a la pròpia administració del web. No només a les parts visibles per als visitants. De fet, són les extensions les que ens permeten afegir nous ginys als ja disponibles. Una extensió pot aportar un o més ginys (o cap!).

Les extensions, en alguns casos, també posen a disposició shortcodes (una mena de macros delimitades per claudàtors) que permeten incorporar aquestes funcionalitats a qualsevol lloc de les nostres pàgines o entrades.

Obtenint extensions

Les extensions, tal com s’ha comentat al tractar els ginys, es poden descarregar del Repositori d’extensions de WordPress o comprar-les a pàgines web especialitzades.

És important que les extensions estiguin ben programades, ja que si no, poden baixar el rendiment del web. Tot i no ser garantia de res, baixar extensions actualitzades fa poc temps, compatibles amb la nostra versió de WordPress, amb moltes descàrregues i valoracions favorables, sol ser l’opció més assenyada en cas de dubte.

Gestionant les extensions del nostre web

Per gestionar les extensions, cal clicar l’enllaç Extensions del menú d’administració de WordPress. Aleshores, ens apareix el llistat amb totes les extensions instal·lades.

Menú administració WordPress - Accés als Extensions (plugins)

Veurem que hi ha l’opció d’activar-les / desactivar-les per si no les hem d’utilitzar en un temps. També es poden actualitzar en cas d’haver-n’hi noves versions, o suprimir les que estan desactivades si determinem que ja no les necessitarem més.

Llistat d'extensions (plugins) amb les opcions d'activar, desactivar, suprimir...

Quan s’activa una extensió, normalment cal configurar una sèrie d’opcions. Això depèn de l’extensió, però és habitual que apareguin nous punts de menú a la zona d’administració. Caldrà mirar-ho a la documentació de l’extensió o buscar-ho un cop activada.

Per descarregar extensions del repositori de WordPress, cal clicar el botó Afegeix que hi ha a dalt de tot. Allà es podrà buscar entre milers d’extensions i instal·lar les que necessitem. O bé, si ja tenim un zip amb una extensió descarregada a part, es podrà clicar el botó Penja l’extensió i instal·lar-la des del nostre zip. Un cop acabades d’instal·lar, les extensions es troben inactives. Cal activar-les per fer-les funcionar.

En l’article Com crear una extensió de WordPress t’expliquem com desenvolupar les teves pròpies extensions (plugins).


Com sempre, desitgem que t’hagi agradat aquesta publicació. Si t’interessa estar al dia de les nostres publicacions, pots seguir-nos a les xarxes socials.